Het juiste vloerkleed voor jou: zo kies je het!

Heb jij een fantastische woon- of slaapkamer, maar heb je het gevoel dat er nog iets mist? Een mooi vloerkleed kan jouw ruimte helemaal afmaken. Geen idee voor welk vloerkleed je moet gaan? Dit zijn de factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een vloerkleed.

Materiaal

Het materiaal van je vloerkleed is zowel bepalend voor de sfeer in de ruimte als voor het comfort. Een vloerkleed wol is bijvoorbeeld heerlijk zacht, maar als je last hebt van allergieën kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een kleed van een synthetisch materiaal. Een kleed van katoen past bij ieder interieur, maar is iets minder warm dan een kleed van wol. Wat vind jij het meest belangrijk?

Formaat

Welk gedeelte van de vloer moet jouw kleed bedekken om de ruimte helemaal af te maken? Wil je een groot vloerkleed, zoals een vloerkleed 160×230 of juist een klein kleedje in de hoek? Het kan een idee zijn om het gedeelte van de vloer dat je wil bedekken af te plakken met kranten. Zodra je tevreden bent over het oppervlakte daarvan kun je de boel opmeten en de maten meenemen wanneer je gaat shoppen voor een kleed.

Vorm

Welke vorm moet jouw kleed hebben? Een kleed met ronde vormen leent zich uitstekend voor een kamer met een zachte en warme uitstraling. Een kleed met meer rechte hoeken is juist ideaal om onder meubels te plaatsen. Wil je wat meer de creatieve kant uit? Kijk eens voor een ovaal of asymmetrisch vloerkleed.

Hoogpolig of laagpolig

Je hebt hoogpolige en laagpolige vloerkleden. De pool van een kleed zegt iets over de mate van opstaande stofdeeltjes. Hoogpolige vloerkleden zijn heerlijk zacht en warm en hebben vaak een isolerende werking. Echter, wanneer je meubels op je vloerkleed wil plaatsen is een hoogpolig vloerkleed niet zo’n goed idee. De stof kan door het gewicht van de meubels onomkeerbaar indeuken en tenzij je die meubels voor altijd op dezelfde plek laat staan is dat een beetje zonde van je dure kleed. In dat geval kun je dus beter kiezen voor een laagpolig kleed.